שאלו את המומחה לשיקום הפה
גולשים יקרים, כאן תוכלו לשאול את המומחה בכל בעיה שמטרידה אתכם ולקבל מענה אישי ופרטי ישירות לאימייל שלכם.
מומלץ לעיין קודם כל בתשובות לשאלות שכבר נשאלו למטה.
1. מה זה מומחה לשיקום הפה
מומחה לשיקום הפה הוא רופא שיניים אשר לאחר סיום לימודי רפואת השיניים עבר הכשרה מקצועית נרחבת נוספת במשך 4.5 שנים.
שיקום הפה הוא תחום מומחיות ברפואת שיניים העוסק בשיחזור שיניים בכדי לשפר תיפקוד ואסתטיקה ברמה הטיפולית הגבוהה ביותר.החל בטיפולים פשוטים (סתימות, כתרים, הלבנת שינייים ועוד) ועד לטיפולים מורכבים הכוללים:השלמת חסר שיניים נרחב,שחיקת שיניים, בעיות סגר מסובכות והפרעות תפקודיות בפרקי הלסת, באמצעות: גשרים, תותבות, השתלות ועוד.
לאחר סיום תקופת הלימודים צריך המתמחה להיבחן בשתי בחינות קשות:
שלב א’: מבחן עיוני. שלב ב’: הצגת מקרה קליני בפני מספר בוחנים.
רק מי שעמד בבחינות אלה בהצלחה מקבל תואר מומחה בשיקום הפה. התעודה ניתנת על ידי משרד הבריאות.
2. מה זה חריקת שיניים ?
חריקת שיניים הינה פעולה של שחיקת השיניים זו בזו, לרב בזמן השינה, אבל לא רק. שחיקה זו גורמת להידקקות האמייל עד לחשיפת שכבת הדנטין שמתחתיו וכן לעיתים גורמת להופעת שברים וסדקים בנקודות תורפה. התופעה מלווה לעיתים בכאבים בפרקי הלסת בשל העומסים הגבוהים וכן רגישות מוגברת לקור וחום בשל חשיפת הדנטין. האבחון המוקדם חשוב ביותר למניעת נזק מצטבר. פתרון מקובל הוא הרכבת סד מגן לשיניים במידה ומדובר בשחיקה במהלך השינה.
3. מה זה למינייט / ציפוי שיניים ?
ציפוי למינייט הינו שחזור אסתטי שמטרתו לשפר את מראה החיוך ע”י הסתרת פגמים,שינוי צבע, צורה או מנח השן וזאת באמצעות עלה דק של חרסינה אשר עובר הדבקה קפדנית לחזית השן.
לצורך ביצועו נדרשת הסרה מינימאלית של חומר שן ולכן באופן יחסי מדובר בשחזור שמרני למדי. התוצאה האסתטית מעולה.
4. מה זה הרמת סינוס ?
מעל שורשי השיניים הטוחנות העליונות ממוקם חלל אויר הקשור אנטומית למערות האף, כשיש צורך למקם שתלים המחליפים שיניים טוחנות עליונות שנעקרו, לעיתים חלל אויר זה, כל כך קרוב לרכס השיניים שאינו מותיר די עצם לביצוע השתלה.
במקרים אלו יש לעבות את ריצפת הסינוס בשתל עצם, דבר המאפשר מיקום שתלים ללא שיחדרו לחלל הסינוס. לעיתים ניתן לבצע את הפרוצדורה בזמן ביצוע השתלים ולעיתים התהליך מבוצע מספר חודשים לפני ביצוע השתלים, בהתאם להחלטת הרופא המנתח. בידיו של רופא מומחה מיומן (פריודונט או כירורג פה ולסת) הפרוצדורה נחשבת רוטינית ובטוחה. ההתאוששות מימנה עורכת כשבוע.במשך כחודש לאחר הפרוצדורה מומלץ להימנע מטיסות כדי לא לחשוף את הסינוס להפרשי לחצים קיצוניים.
5. באיזה גיל צריך להתחיל יישור שיניים בילדים ?
לרב, יישור שיניים בילדים מבוצע לאחר נשירת כל השיניים הנשירות (חלביות) ובקיעת השיניים הקבועות בדרך כלל בגיל 11-12. במקרים מסוימים יש צורך בטיפול מקדים שמבוצע כשחלק מהשיניים הנשירות עדיין בפה וזאת כדי להקל על ביצוע הטיפול העתידי, טיפול מקדים זה מוגדר כשלב א (Phase One), בדרך כלל מבוצע בגילאי 8-10. לכן רצוי להגיע להתייעצות ראשונית אצל מומחה ליישור שיניים (אורתודנט) בגיל 8-9 ובהתאם לממצאי הבדיקה יקבע מועד התחלה אופטימאלי.
6. אני בן 45 ויש לי רווח בין השיניים, עד איזה גיל ניתן לבצע יישור שיניים ?
השיניים שלנו זזות כל החיים ולכן אין מגבלת גיל לביצוע יישור שיניים. ברגע שקיימת הפרעה אסתטית שמונעת מאיתנו לחייך בביטחון, רצוי מאוד לטפל בבעיה. יישור שיניים הינו טיפול שמרני, שאינו פוגע בשיניים וכשמבוצע ע”י מומחה ליישור שיניים, לרוב גם ללא סיבוכים. לכן במקרים רבים הוא עדיף על טיפולים אחרים הכרוכים בהשחזת שיניים ופגיעה בלתי הפיכה בחוזק השן. כיום ישנן שיטות שקופות ליישור שיניים כך שלא נוצרת הפרעה אסתטית משמעותית במהלך הטיפול.
7. מה ההבדל בין כתר זירקוניה לכתר רגיל ?
כתר זירקוניה הינו כתר נטול מתכת, בשונה מכתר חרסינה רגיל בו החרסינה מודבקת לליבה מתכתית. כתר זירקוניה נחשב לכתר אסתטי יותר בשל רמת שקיפות גבוהה יותר, והעדר פס מתכתי בשוליים שלו. יתרון נוסף הוא תגובת חניכיים טובה יותר מאשר למתכת. במקרים בהם מבוצע כתר זרקוניה מלא (ללא ציפוי של חרסינה רגילה) מתקבלת עמידות גבוהה ביותר לשברים ולכן זהו שחזור מומלץ לאנשים ששוחקים שיניים.
8. האם תמיד חייבים לבצע כתר על שן עם טיפול שורש ?
מטרת הכתר הינו הגנה על שן שקירותיה נחלשו בעקבות ביצוע טיפול שורש, לעיתים הקירות הנותרים עבים או שהכוחות המופעלים על הן חלשים ( למשל כשאין מגע עם שן נגדית) ואז אין צורך בביצוע כתר. כיום, במקרים רבים ניתן לאחר טפול שורש לבצע שחזור בשם מילואה (Onlay), אשר אינו מצריך השחזה מלאה של השן אלא רק של הקירות החלשים, וכך לשמור על חומר שן יקר ערך.
9. מה זה טיפול שורש ?
טיפול שורש הינו טיפול שמטרתו הסרת הרקמה החיה במוך השן (הוצאת העצב שבלב השן), חיטוי התעלות שבהן הייתה ואיטומן. בדרך כלל זהו טיפול שמבוצע בעקבות עששת עמוקה (חור גדול) שגרמה לזיהום בעצב וכאבים עזים. ביצוע הטיפול אצל מומחה לטיפולי שורש מעלה מאוד את סיכויי ההצלחה ומפחית משמעותית את הצורך בעתיד לחידוש טיפול השורש.
10. האם סתימה לבנה היא "חלשה" יותר מסתימת אמלגם ?
בעבר הרחוק חומרי השחזור הלבנים אכן היו פחות אמינים מהאמלגם הוותיק והמוכר, ולכן מקובל היה לחשוב שסתימות לבנות הן “חלשות” יותר. כיום חל שיפור אדיר בחומרי השחזור. אמינותם והתוצאות האסתטיות שהם מספקים, הפכו אותם לברירת המחדל ברוב מרפאות השיניים. עדיין אלו חומרים רגישים ביותר לדיוק בביצוע לעומת אמלגם, ולכן בידיו של רופא לא מיומן הסיכוי לכישלון עדיין גבוה בהרבה מאשר באמלגם. בידיו של רופא מיומן המקדיש לשחזור את הזמן הנדרש לביצוע איכותי, מתקבל שיחזור אסתטי ועמיד ביותר.
11. האם הלבנה מזיקה לשיניים ?
הלבנה הינה תהליך כימי הפיך, שמבוצע על חומר השן וגורם להבהרה שלו. התהליך אינו גורם לשחיקה או החלשות של חומר השן ולכן אינו יוצר נזק, כל זמן שעובדים בריכוזים המומלצים. החומר כן עלול לגרום לרגישות חולפת בשיניים וכוויות בחניכיים במידה שלא מקפידים על בידוד החניכיים (כשמשתמשים בחומר בריכוז גבוה). הלבנה ע”י רופא שיניים בשונה מהחומרים שנמכרים ללא מרשם בבתי המרקחת, מאפשר שימוש בריכוזים גבוהים יותר שנותנים תוצאות טובות יותר ולטווח ארוך יותר.
12. אני בת 49 יש לי שן שעולה אחת על השניה. אני לא מעוניינת ביישור שיניים "ברזלים". שמעתי על יישור שיניים שקוף בשיטת אינויזיליין. האם זה יכול ליישר לי את שן?
בהחלט כן, שיטת אינוויזיליין הינה שיטה חדשנית מונחית מחשב ליישור שיניים, השיטה מתבססת על סידרת קשתיות שקופות שדוחפות את השיניים לאט לאט למקומן הרצוי, מרכיבים כל קשתית במשך שבוע ואז עוברים לקשתית הבאה, פעם בחודש מגיעים לביקורת לבחינת התקדמות הטיפול. טרם תחילת הטיפול הרופא, מומחה ליישור שיניים מבצע בדיקה מקיפה וקובע יחד עם המטופל את מטרות הטיפול, מבוצעת הדמיה ממוחשבת ולאחריה מיוצרות הקשתיות. הקשתיות מאוד דקות ושקופות כך שקשה מאוד להבחין בנוכחותן.
13. יש לי חור גדול מאד בשן, על סף טיפול שורש והומלץ לי לעשות מילואה. האם זה עדיף מסתימה רגילה ?
מילואה (Onlay) הינה שחזור שמיוצר במעבדה ומטרתה להשלים חומר שן חסר. כשהחסר הוא מאוד גדול, קשה לשחזר את השן באופן מלא באמצעות סתימה רגילה ולכן רצוי לעשות זאת באמצעות מילואה שעשויה מחרסינה או חומר אסתטי אחר ומחזירה לשן את תפקודה המלא מבלי שיהיה צורך בהשחזה אגרסיבית, כפי שמבוצע פעמים רבות בעת ביצוע כתר.
14. מאיזה גיל אפשר לעשות הלבנה? כמה זמן זה מחזיק ?
הלבנת שיניים ניתן לבצע בד”כ מגיל 15-16, תוצאות ההלבנה דועכות עם הזמן, בד”כ רצוי לבצע חיזוק אחת לשנה לצורך שימור התוצאה. הלבנה מרפאתית נותנת תוצאה מהירה ומיידית, שילובה עם הלבנה ביתית מאפשרת לחזק את התוצאה וגם לתחזק אותה לאורך זמן. הפיקוח הרפואי מבטיח כי לא יגרם נזק לרקמות הרכות במהלך ההלבנה.